maanantai 26. marraskuuta 2012

Blossin: Osa 2 - ensimmäinen työpajapäivä - kuvausta ja leikkausta ensimmäinen työpajapäivä - perusteita, kuvausta ja leikkausta

Lauantain ohjelma.

Aloitimme lauantaina aamiaisen jälkeen kuvausharjoituksilla joissa oli ideana verrytellä kamerankäytön kanssa sekä haastaa etsimään erityyppisiä kuvauskulmia. Työskentely tapahtui pareittain. Kokoonnuimme harjoitusten jälkeen katsomaan kaikkien videot läpi jolloin oli mahdollista verrata eri tekijöiden tulkintaa harjoituksista sekä ymmärtää miten monella tapaa tehtävät oli mahdollista ratkaista.

Tehtävien katsomisen yhteydessä kiinnitimme huomiota erilaisiin kuvakokoihin- ja kulmiin ja keskustelimme yhdessä siitä, minkälaisia vaikutelmia vaihtuvanlainen kamerankäyttö saa aikaan.

Ennen lounasta esitimme työpajan varsinaisen työn aiheen. Parien tulisi etsiä jokin kiinnostava tila tai paikka keskuksen alueelta, jonka he sitten esittelevät mielenkiintoisien kuvakulmien kautta tai johon he sijoittavat jonkin pienen tarinan. Ryhmät löysivät paikat ja lähtivät miettimään miten esittäisivät sen. Tarjosimme mahdollisuuden kuvakäsikirjoituksen tekemiseen, mutta ehdotimme että myös kameran kautta tutkimalla saattaisi löytää ratkaisu omaan työhön.

Lounaan jälkeen parit lähtivät kuvauspaikalle ja kuvasivat siellä erinäisiä otoksia. Kokoonnuimme ennen kahvitaukoa takaisin seminaarihuoneeseen, jossa ryhmät esittelivät tuotoksensa ja ideansa toisilleen sekä antoivat vastavuoroisesti palautetta. Mielestäni vertaispalaute on tehokas tapa työskennellä, sillä oppilaat tuntuivat erityisesti kuuntelevan vertaistensa näkemyksiä ja kritiikkiä omasta ideastaan. Luonnollisesti myös me ohjaajat esitimme asianmukaista kritiikkiä ja kysymyksiä.

Kahvitauon jälkeen oli toinen kuvausiteraatio, jonka jälkeen ryhmien ideat olivat selkeästi kehityneet – jotain jätettiin pois ja mielenkiintoisia ajatuksia jalostettiin pidemmälle. Kahdelle ryhmälle alkoi rakentumaan selkeä tarina, ja kolmas ryhmä päätyi hyvinkin visuaaliseen ja kokeelliseen tulkintaan juomalasista kahvioympäristössä.
Ennen iltapalaa kaikki ryhmät olivat jo valmiita viemään videot leikkauspöydälle, joten opastimme tässä vaiheessa eikkausohjelman käyttöön. Kaksi ryhmää eivät olleet ennen leikanneet, joten tarjosimme heille Windows MovieMaker ohjelmaa. Yhdellä ryhmällä oli jo kokemusta MovieMakerista, joten opastimme heidät Adoben Premiere Pro:n käyttöön.

Tässä muutamia kuvausharjoituksia pidemmältä listalta:

Kuvaa kuin olisit koira.
Kamera tutkii jotain paikkaa.
Pidä kameraa vinossa ja kuvaa jotain.
Kävelyä.
Liikuta kamera aina lähemmäs jotain asiaa.
Eläin tutkii kasvia.
On hiljaista. Yhtäkkiä kuuluu jotain. Sitten näemme, mistä ääni tulee.
Kamera liikkuu pimeästä valoon.
Jotain on kuvassa, mutta sitten se liikkuu kuvan ulkopuolelle.
Jotain tippuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti